Review: XYZprinting da Vinci Mini W

In 2016 kwam XYZprinting, ‘s-werelds grootste fabrikant van desktop 3D printers, op de markt met de nieuwste Da Vinci: de Da Vinci Mini 1.0 W. De da Vinci Mini is een opvallende, betaalbare en stijlvolle 3D printer is een ideale plug-’n play 3D printer voor starters. Tijd voor een uitgebreide review van de XYZprinting da Vinci Mini 1.0 W.

In deze review voor de nieuwe 3D printer van XYZprinting beoordeel ik de 3D printer op een aantal belangrijke punten. Zo wordt bekeken wat de fabrikant standaard meelevert voor een goede start, hoe eenvoudig de 3D printer te installeren is en hoe gebruiksvriendelijk de software is. Daarnaast worden de betrouwbaarheid en  de kosten van het gebruik beoordeeld. Voor de snelle lezers vat ik aan het eind de hele review samen.

Eerste indruk

Bij het openmaken van de doos zijn als eerste de vele toebehoren zichtbaar die XYZprinting met de Mini meelevert. Handig, want zo heb je direct alles wat nodig is om de printer aan te sluiten en direct te starten met printen. Deze toebehoren worden onder andere meegeleverd:

  • Plamuurmes voor het losmaken van 3D prints
  • Vellen tape voor het hechten van 3D prints aan het printbed
  • Een metalen balkje als hulp voor het afstellen van de X-as
  • Tools voor het reinigen van de extruder en de nozzle
  • Transportbeveiligingen voor een veilig transport van de Da Vinci Mini
  • Een spoel met 100 meter PLA filament
  • Adapter voor de stroomvoorziening
  • USB kabel voor de koppeling tussen de 3D printer en je computer

PRO TIP: Wil je een duurzamer printplateau voor deze 3D printer? Gebruik dan een BuildTak printplatform van 165 x 165 mm. Zo hechten 3D prints niet alleen beter, ook het printbed is beter beveiligd tegen beschadiging. Vergeet na het aanbrengen van de BuildTak niet om de 3D printer opnieuw te kalibreren vanuit XYZware.

De 3D printer zelf heeft een elegante uitstraling. Door de moderne vorm en oranje kleur past de printer perfect in de huiskamer. Hoewel dat natuurlijk geen invloed heeft op de kwaliteit van de prints, is het in ieder geval prettig om naar te kijken.

Da Vinci Mini 3D printer in huiskamer

Zoals je bij iedere 3D printer zou verwachten zit ook bij de Da Vinci Mini een uitgebreide handleiding in meerdere talen. De handleiding is echter niet in het Nederlands beschikbaar, wat bijvoorbeeld bij het verbinden met Wi-Fi voor een uitdaging kan zorgen. Kom je er niet uit? Neem dan gerust contact op via live chat. Zo word je snel weer op weg geholpen.

Installatie

Bij het installeren van de Da Vinci Mini komt het Plug-’n-Play karakter van de 3D printer goed naar voren. Het enige wat je hoeft te doen is de extruder op de printer klikken, de software te downloaden, een spoel filament op de printer te zetten en tot slot de stekker in het stopcontact te steken. In slechts een kwartier staat de 3D printer klaar om z’n eerste print te maken.

PRO TIP: Kalibreer voor het eerste gebruik de 3D printer om eventuele veranderingen door transport op te vangen. De Da Vinci Mini kalibreert automatisch via de software. Het enige wat je hoeft te doen is de witte knop op de extruder in te drukken voordat je het proces start. Als het proces klaar is, druk je de witte knop aan de zijkant weer in. Deze instructie vind je ook terug in de software.

Gelukkig is er wel een manier om niet continue de 3D printer aangesloten te hebben op de USB kabel. XYZprinting heeft namelijk een systeem ingebouwd waardoor het model op het tijdelijk geheugen van de printer opgeslagen kan worden. Zo kun je dus een print starten door de 3D printer aan de computer te verbinden om vervolgens de kabel los te koppelen zodra de print start. Zo starten we in de ochtend de 3D printer door ‘m aan te sluiten op een laptop en als het bestand geüpload is naar de printer wordt de laptop losgekoppeld en voor andere doeleinden gebruikt.

Software

Voor het voorbereiden van 3D modellen om te printen gebruik je de gratis te downloaden software XYZware. Let op: je moet je eerst registeren voordat je de software kunt downloaden. Net als de software is ook de registratie gratis.

Ook uit de software blijkt weer het Plug-’n-Play karakter van de 3D printer. De instellingen zijn eenvoudig. Zo kun je in de simpele modus een printkwaliteit van ‘Normal’, ‘Good’ of ‘Excellent’ instellen en vervolgens doet het programma de rest van de instellingen. Druk je daarna op print, dan wordt het model voorbereid voor 3D printen en vervolgens naar de printer gestuurd.

XYZware settings scherm voor de Da Vinci Mini Review

Voor de wat meer ervaren gebruiker zijn er nog een aantal aanpasbare functies, zoals vulpercentage, laagdikte en snelheid. Ook kun je er nog voor kiezen om een brim, raft of support mee te printen. Echter zijn zelfs de geavanceerde instellingen nog erg basic wat ervoor zorgt dat de 3D printer een echte 3D printer is voor starters. Hobbyisten met meer ervaring die meer vrijheid willen hebben in de settings zullen daarom eerder voor een alternatieve open-source 3D printer gaan, zoals de Wanhao Duplicator I3 V2.1 of de I3 Plus.

Printkwaliteit

Als je kijkt naar de prijs van de Mini zul je niet direct een hoge kwaliteit van de 3D prints verwachten. Niets is echter minder waar: de Da Vinci Mini print in de standaard instelling al met een laagdikte tussen de 0,2 en 0,4 mm en met de ‘Advanced Settings’ kun je zelf tot een laagdikte van slechts 0,1 mm printen. Die laatste optie ziet er dan zo uit:

Printkwaliteit van de Da Vinci Mini met een laagdikte van 0,1 mm

Betrouwbaar 3D printen

Om ook op het gebied van betrouwbaarheid de Da Vinci Mini te kunnen reviewen heb ik meerdere keren het bovenstaande model geprint. Elke print kwam er daarbij net zo uit als de vorige. Dit is handig als je een model meerdere keren op dezelfde manier wilt printen. Zo kun je er vanuit gaan dat je model elke keer weer op dezelfde manier geprint wordt.

Filament spoelen

Kenmerkend voor de Da Vinci Mini, Junior 1.0, Junior 1.0 Wi-Fi en Da Vinci MIX 2.0 is dat alleen gebruikt kunnen worden in combinatie met het PLA filament van XYZprinting. Omdat het filament duurder is dan bijvoorbeeld het 3DshopNL huismerk filament, liggen de kosten per print iets hoger. Er zijn geruchten dat hier omheen te werken valt, maar hierdoor vervalt de garantie. Daarom raad ik deze optie zeker niet aan.

De chips in de spoelen bevatten alle nodige informatie om direct goed te kunnen printen zonder zelf complexe instellingen te moeten testen. Dit zorgt ervoor dat de chips bijdragen aan de gebruiksvriendelijkheid van de Mini. De printer leest de chip, stelt op de achtergrond de belangrijkste instellingen in en herkent direct hoeveel meter er nog op de spoel zit. Zo hoef jij je alleen nog druk te maken om het printen zelf.

Da Vinci Mini review samengevat

De Da Vinci Mini is, zoals XYZprinting al aangeeft, een ideale 3D printer voor starters. De software mag dan wat beperkt zijn in de mogelijke settings, de printkwaliteit lijdt daar zeker niet onder. Op het bouwoppervlak van 15 x 15 x 15 cm print je immers moeiteloos met een laagdikte van 0,1 mm.

Omdat de 3D printer uitsluitend XYZprinting filament toestaat, zijn de mogelijkheden qua kleuren beperkt. Echter, de ingebouwde chip zorgt voor meer inzicht in filament gebruik. Zo kan je op elk moment in XYZware zien hoeveel filament er nog over is.

Gebruiksvriendelijkheid 95 punten
Software 70 punten
Printkwaliteit 85 punten
Betrouwbaarheid 95 punten
Filament 60 punten

Direct bestellen?

Zijaanzicht Da Vinci Mini

Ben je zelf al gestart met de Da Vinci Mini en wil je graag andere starters helpen? Laat dan in de reacties weten waarom jij voor de Mini hebt gekozen en wat jouw ervaring met de 3D printer is!

Vond je deze review nuttig? Deel ‘m dan met je vrienden op Facebook, Twitter of Google+!

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *