Review: Wanhao Duplicator I3 Plus

De Wanhao Duplicator I3 Plus is een van de meest gekochte 3D printers door hobbyisten op dit moment. In tegenstelling tot andere Prusa I3 printers, hoef je de Wanhao I3 Plus niet zelf volledig te bouwen. Wat deze 3D printer zo populair maakt lees je in deze review voor de Wanhao Duplicator I3 Plus.

Voor we de 3D printer reviewen eerst nog een korte achtergrond van het bedrijf achter de I3 Plus: Wanhao. Wanhao, een Chinese 3D printer fabrikant, heeft met succes meerdere 3D printers op de markt gebracht. Hiertoe behoren de Wanhao Duplicator 6 en de Wanhao Duplicator I3 V2.1, de voorganger van de I3 Plus. De printers van Wanhao zijn geliefd door hun scherpe prijs, gebruiksvriendelijkheid en goede printkwaliteit.

Technische specificaties

Met een printbaar volume van 200 x 200 x 180 mm is de Wanhao Duplicator I3 Plus in staat om objecten van gemiddelde grootte te printen. De printer is voorzien van een verwarmd aluminium printbed en een direct drive single-extruder, wat betekend dat het filament direct het hotend ingevoerd wordt. Je bedient de 3D printer met een handig touch screen aan de voorzijde, waarmee je 3D prints direct kunt starten vanaf de SD-kaart.

Wanhao Duplicator I3 Plus
Vooraanzicht extruder van de Wanhao Duplicator I3 Plus

Community

Voor elke printer van Wanhao zijn meerdere community’s waarin men ervaringen met de 3D printers deelt en elkaar helpt om het beste uit de printer te halen. Wanhao neemt zelf ook deel aan een aantal community’s en gebruikt deze input om de printers te verbeteren. Het loont daarom om je via Facebook of Google aan te sluiten bij een van de vele community’s.

Eerste indruk

De 3D printer wordt door Wanhao compact verpakt en in twee afzonderlijke delen geleverd. Je hoeft enkel deze delen te bevestigen en de stekkers met elkaar verbinden, zodra je de 3D printer hebt uitgepakt. Je hoeft dus geen andere onderdelen te monteren, deze zijn namelijk al gemonteerd op het frame.

Je ontvangt naast de 3D printer ook een aantal handige accessoires om de printer te onderhouden, waaronder:

 • Extra BuildTak vel
 • Spatel voor het verwijderen van 3D prints
 • Nozzle boortjes voor het reinigen van de nozzle
 • SD kaart voor de stand alone bediening van de 3D printer
 • Uitgebreide handleiding voor bediening van de printer in combinatie met Cura

Door de compacte verpakking leek er geen ruimte meer in de doos voor een spoel filament, een accessoire wat je wel bij andere 3D printers geleverd krijgt. In de doos van de Wanhao I3 Plus vind je enkel 3 meter PLA filament. We raden je daarom aan om bij bestelling van de Duplicator I3 Plus een extra spoel PLA filament te bestellen.

Installatie

Het opzetten van het frame verloopt soepel en eenvoudig. Je dient vier schroeven vast te maken die het gedeelte met het printbed verbind met het gedeelte met de extruder. Vervolgens verbind je vier stekkers (twee van de stappenmotoren, een van de extruder en een van de Z-as sensor). Let er goed op dat je de stekker van de Z-as erin steekt, voordat je de extruder naar de home-positie brengt, anders weet de printer niet waar de home-positie is.

Na de stekker in het stopcontact gestoken te hebben, dien je de Duplicator I3 Plus te kalibreren. Je start de kalibratie door op het scherm te klikken op ‘Tools’ en vervolgens ‘Leveling’. De printer geeft de stappen aan, maar verplaatst zich allereerst naar de home-positie en geeft dit aan als stap 1 van de 4. Echter dien je hier nog niet de bedhoogte aan te passen. Klik eerst op ‘Next’ om de printer naar het eerste leveling punt te brengen. Hier geeft het scherm aan dat je een millimeter afstand moet houden tussen de extruder en het bed, maar dit moet minder zijn, namelijk niet meer dan de dikte van een normaal A4 velletje.

Touchscreen van de Wanhao I3 Plus
Close-up va de bed-leveling schroeven van de Wanhao I3 Plus

Stel de juiste afstand in tussen de nozzle en het printbed door een normaal A4 velletje tussen de nozzle en het printbed heen en weer te schuiven. De nozzle moet het vel niet vasthouden, maar het vel mag ook niet vrij bewegen. Als je bij het heen en weer bewegen merkt dat er een klein beetje weerstand is, dan is de afstand correct. Herhaal de dit proces ook bij de volgende punten.

PRO TIP: Kalibreer de 3D printer diagonal. Dat houdt in dat je eerst de linker benedenhoek en de rechter bovenhoek kalibreert. Vervolgens start je de kalibratie opnieuw en kalibreer je de rechter onderhoek en de linker bovenhoek van het printbed. Op die manier kun je het printbed nauwkeuriger levelen.

Prints starten met Cura

Naast een duidelijke handleiding voor het gebruik van de 3D printer, wordt er ook uitgebreid gesproken over het gebruik van Cura in combinatie met de Wanhao Duplicator I3 Plus. Je wordt in de handleiding stap voor stap wegwijs gemaakt in het programma om je eerste print te kunnen starten.

Cura is overigens niet het enige programma wat je kunt gebruiken om de Wanhao Duplicator I3 aan te sturen. Simplify3D of Repetier kunnen ook gebruikt worden om 3D prints voor te bereiden op het 3D printen.

PRO TIP: Verander voordat je gaat printen de ‘Retraction’ waarde in Cura. De Wanhao heeft een direct extruder en heeft daarom slechts enkele millimeters retraction nodig, bijvoorbeeld 2 á 3 millimeter. De standaardwaarde van 7 mm kan zorgen voor verstopping van de nozzle.

Printkwaliteit

In termen van de printkwaliteit heeft de Wanhao een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. De printer print met de standaard nozzle met een Z resolutie van 0,05 mm tot 0,3 mm, ofwel: 50 tot 300 microns. Wat opvalt aan 3D prints met de Wanhao Duplicator I3 Plus is een licht grillig oppervlak in vergelijking met andere FDM printers. Dit komt door een licht trillende Z-as/X-as. Dit kan opgelost worden door een Z-brace te monteren, een van de vele upgrades voor de 3D printer.

Printen met de Wanhao I3 Prusa V2.1

Lees de garantievoorwaarden goed door voordat je een upgrade installeert.

Te printen materialen

De Wanhao Duplicator I3 Plus is open-source, waardoor je niet gebonden bent aan het Wanhao merk filament. Hierdoor kun je experimenteren met verschillende types filament, zoals Woodfill.

Je kunt de volgende materialen 3D printen met de Wanhao Duplicator I3 Plus:

 • PLA filament
 • ABS filament (tot beperkte hoogte)
 • PET-G filament
 • Woodfill filament
 • Carbon filament (een mengsel van PET-G met 20% carbon)
 • Glassbend filament
 • Flex45 filament

PRO TIP: je kunt met de Wanhao Duplicator I3 Plus flexibel filament 3D printen. Gebruik hiervoor een lage snelheid (20 – 30 mm per seconde).

Pluspunten

+ Eenvoudig te bedienen, ook voor starters
+ Alle onderdelen voor gemonteerd
+ Voorzien van een verwarmd printbed
+ Grote community
+ Goede prijs/kwaliteit verhouding

Minpunten

Geen gesloten behuizing
Geen automatische leveling
Minder gladde printoppervlakken
Geen standaard ingebouwde Wi-Fi connectie

Wat gebruikers zeggen

 • paulus (geverifieerde eigenaar)

  zeer tevreden met deze printer.
  heb hem nu twee weken in huis en durf hem gerust even alleen te laten.
  heb er de volste vertrouwen in

 • Chantal (geverifieerde eigenaar)

  Zeer toegankelijke printer! Je kan er zo mee aan de slag. De handleiding is zeer uitgebreid. In elkaar zetten is sowieso erg van zelf sprekend maar ook hoe je met instellingen etc om moet gaan staat goed beschreven. De printer nodigt uit om het 3D printen goed te leren. De software van Cura is zeer uitgebreid. Wij hebben wel de algemene software gedownload, werkt meer dan prima!
  Al met al een aanrader en zeker goede prijs kwaliteit verhouding. Succes en veel plezier gegarandeerd als je deze ook koopt!

 • Tony (geverifieerde eigenaar)

  Goeie printer die je gelijk kan gebruiken
  Cura die je erbij gebruikt heeft al presets waardoor het voor een beginner sneller te begrijpen is en ook te gebruiken.
  De machine kan naar mijn idee wel wat modificaties gebruiken. Bv de spool houder bovenzijde is aan de kleine kant waardoor andere rollen niet echt fijn passen of niet lekker lopen. Maar er staan zat mods op internet om dit te doen. Verder prima machine .
  Aanrader als je beginner bent . Maar ook een gevorderde kan hem gewoon gebruiken

 • Jeremy E. (geverifieerde eigenaar)

  Maandag de printer besteld en dinsdag al in huis. Snelle en goede levering. Alles was compleet en er zat niets los. Het duurde 20 minuutjes voordat ik al mijn eerste print had gestart. De printer werkt gemakkelijk en het touchscreen is een plus 😉 ! Tot op heden geen problemen gehad en werkt perfect met de nieuwe (niet wanhao) cura versies. Zeker een aanrader voor iemand die een betrouwbare printer zoekt waar je niet continu bij hoeft te blijven!

 • Stefan M. (geverifieerde eigenaar)

  Even wat opstart probleempjes gehad met het instellen van de printer. De printer geeft bijvoorbeeld aan dat er 1 mm moet zitten tussen het oppervlakte en de spuitkop. Dit moet echter de dikte van een vel papier zijn. Nu bijna elke dag met fantastische resultaten aan het printen. Ook de online community op facebook is fantastisch. Allemaal Wanhao gebruikers die je graag willen helpen. Alleen maar lof voor deze printer!

 • Bram G. (geverifieerde eigenaar)

  Het is een mooie printer voor een mooie prijs. Als je de gebruiksaanwijzing en filmpjes kijkt op internet kom je er wel uit.

 • Beoordeling in cijfers

  Algemene beoordeling 87 punten
  Gebruiksvriendelijkheid 85 punten
  Software 90 punten
  Printkwaliteit 73 punten
  Mogelijkheden 89 punten
  Community 95 punten
  Wanhao Duplicator I3 Plus

  369,- incl. BTWMeer informatie

  Vond jij deze review nuttig? Deel ‘m op Facebook, Twitter of Google+! Heb je nog aanvullingen, geef dan een reactie.

  Reageer op dit bericht

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *